Julklappar och klimatångest

14.12.2018 kl. 09:33

Trots julfiilisen så är också klimatångesten enorm såhär runt jul. Går omkring och har ångest över att köpa onödiga julklappar och hur mycket plast och skit som förbrukas runt jul och hur onödigt stor vår konsumtionshets blir.

Och jag vill ju köpa julklappar åt andra! I år har jag t.o.m. lite pengar, så behöver inte räkna varenda cent för att kolla vad jag har råd med. Jag kan köpa det jag tycker passar personen och som jag tror att hen genuint skulle bli glad för, inte det som är det billigaste.

Men. Usch för konsumtion ändå. Trots att det är bra konsumtion. Men planeten tar inte en julpaus och det är det som är så himla jobbigt.

Jag har i flera år köpt julklappar från diverse nätbutiker. Det är praktiskt, snabbt och jag kan i lugn och ro sitta och scrolla igenom alternativ. Gjorde det nästan i år också. Hade flera presenter utvalda då ångesten slog till. Måste vägra näthandel. Överlag också. Adlibris kommer jag aldrig att kunna motstå, men annars. Vägra låta flygplan köra dina saker till postkontor som kör runt på dina saker. Måste vägra mer utsläpp. Bara för att det är lätt.

Överlag så tror jag att det handlar om det. Måste våga vägra. Trots att det är jobbigt. För det kommer ju inte att vara lätt att skapa förändring. Förändring är jävla jobbigt. Och svårt och krångligt. Omställning kräver tid vi inte har. Därför handlar det om att våga. Våga ta aktiva beslut som är obekväma. 

Ska försöka vara så aktivt ekologisk i mina julklappar som det bara går i år. Och nästa år ännu mer. Aktiva val. Böcker är också tacksamma julklappar som ger mej väldigt lite ångest, så halleluja för det!