Självinsikternas sommar

10.08.2018 kl. 13:31

Jag måste nog säga att det här har varit en självinsikternas sommar. Och kanske på ett bra sätt. Tror jag. Vi måste ge det lite tid ännu.

Det har varit mycket rörigt och mycket som gjort att jag suttit på jobbet och kämpat mot tårarna vissa dagar. Men vet ni vad? Jag har verkligen levt som jag lär och talat om det! Inte öppet och med alla, utan med vissa utvalda som jag insett att kan ge mig det bästa stödet. Och damn det har hjälpt. Man lär väl sig av sina misstag antar jag.

En annan grej har varit att jag jobbat stenhårt på min självbild, och det kanske lite mer i smyg. Jag är verkligen i ett sådant skede av mitt liv att jag inte orkar hata mig själv längre. För det är tyvärr lite väl tungt. Det började som en otroligt hemsk tanke. Min kompis berättade att hon börjat använda en app som man matar in sin mat i, och den ger ett hälsosamt kaloriintag som man ska försöka hålla. Standardmålet är att gå ner ett halvt kilo i veckan, vilket känns ganska sunt men som gav mig ett otroligt illamående. Men jag testade den. Vägrar väga min mat och vägrar låta appen styra om jag kan äta glass eller inte (eller chips, helvete vad mycket kalorier man får av chips, men så värt det!). Försöker ta den med en nypa salt och skippar att mata in värden på veckoslut då jag gör något extra kul, som ett landeveckoslut med vänner eller festival. Det är inte värt det. Och låter ibland bli att mata in extra ohälsosamma grejer bara för att skippa skammen som medföljer.

Varför använder jag den då? Jo, för att jag inte har någon koll på mat. Det som den har gjort är att jag nu sakta inser att jag ska skippa skamkänslorna kring mat. För dom skamkänslorna är så starkt inbundna i mig. Jag inser att jag kan äta mer än jag trott, bara jag äter lite mer ”rätt saker”. Ibland då jag känt att jag haft en ”bra dag”, alltså att jag ätit otroligt lite och känt mig nöjd och glad, så har min kalorimängd varit en 800-900 kalorier under vad jag borde äta. Och det har varit ett wake up call för mig. Äta bör man annors dör man. Det finns inget fint i att inte äta.

Som följd till det här har jag mer försökt hitta motionsformer som inte är så jevla kalorifokuserade. Underbara fitnessfeministen är nog min förebild i det här. Så ska än en gång fixa ett unisportkort och börja träna. Försiktigt och på ett så lite självhatande sätt som möjligt. Och satsa på sådant som verkligen är roligt, och inte på sådant som jag känner att jag "borde". Tror också att appen får ha gjort sitt då, får lov att respektera mina egna mentala gränser för det här. Ska också passa på att köpa lite nya gymgrejer. Känner att en boost där också sitter bra. Min DIY gymväska (söndrig tygpåse som jag sytt lite fult) har gjort sitt, och har senast köpt träningskläder till högstadiets jumppatimmar. Så vill ha en väska som är lätt att bära med och kläder som sku sitta lite bättre och som jag inte skulle känna mig galet ful i. Tack.

Jag hoppas att jag gör bra beslut. Och att jag kan hitta ett sätt att leva som känns rätt. Tror jag tagit viktiga steg den här sommaren. Återstår att se.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver: