#MeToo

16.10.2017 kl. 14:59

Alltså ibland blir jag bara så överväldigad av bra saker som internet och sociala medier kan göra.

Hashtaggen som fanns överallt på mitt flöde idag var #MeToo, och jag blir både glad och ledsen. Taggen visar hur många kvinnor (och män) som någon gång blivit sexuellt utnyttjade eller trakasserade. Och går man in på Twitter så bara regnar det in människor som hör till gruppen.

Många konstaterar att det skulle vara lättare att kolla vem som inte blivit sexuellt trakasserad, för den listan skulle vara så mycket kortare. För världen är full av offer. Och det är så himla viktigt att se det.

Ja, även jag som inte faller inför några som helst ramar för det som populärkulturen och allmänt också vår kultur ramar in som det typiska offret kan säga MeToo. Jag håller inte måtten för normaliserad skönhet, trivs inte i små kläder, har inte för korta kjolar eller för djupa urringningar. Men nog har jag fått min rumpa tafsad på, män har hinkat sina könsorgan mot mig på dansgolvet och rört mej utan mitt samtycke.

Jag är lycklig som inte har värre historier att komma med. Men varje historia är viktig. Och vi måste börja inse att felet inte sitter hos offret utan hos personen (oftast mannen) som ger sig på kvinnor. Alla känner ett offer men ingen känner en våldtäktsman, eller hur?

Vi får inte acceptera det här. Män måste sluta ge sig på kvinnor. Vi måste som ett samhälle säga ifrån. Vi måste uppfostra pojkar till att respektera flickor, och flickor till att inte skämmas. Män måste säga till andra män, och kvinnor måste sluta tro att det är deras fel. För det är det inte. Någonsin.

Och till alla män som hashtaggar MeToo. Ni är fantastiska. Tack för att också ni står upp för orättvisan i världen. Tack för att ni också visar att män kan bli utnyttjade och för att ni vägrar skämmas. ALLT sexuellt utnyttjande måste dö bort. Jag tror att ni förstår varför kvinnor får mer uppmärksamhet, vi har statistiken på vår sida. Men det gör inte era historier mindre viktiga.